Idéer


Gandhi utvecklade för snart 100 år sedan idéer om aktivt icke-våld. Dessa har inspirerat medborgarrättsrörelser i hela världen och fortsätter spridas.

Gandhi menade att vi behöver mer träning för att fungera i ickevåld än vad en soldat behöver för krig. Att man behöver träning för ickevåld låter ju konstigt, det räcker väl med insikter, föredrag och ”sunda” åsikter? Men vi är så ”vana” att reagera med våld att det kommer automatiskt. Ickevåldsträning liknar fotbollsträning eller danskurs. Man tränar tills nya metoder blir en självklar del av kroppen. Det är inga enkla lösningar, utan snarare en bredare repertoar: att  ta sig ur invanda reflexer i konflikter.

Att öva in alternativa sätt att bemöta vardagssituationer är ett sätt att skapa förändring. För sig själv och för andra.

Nonviolenzia tränar unga i ickevåld, att interagera i vardagshändelser utan fysiskt eller verbalt våld. Nonviolenzia arbetar med ungdomar i grupp. Vi vill skapa ett godare samhällsklimat och förändring genom att träna icke våld med framför allt tjejer. Vi övar och sprider ickevåld genom att själva vara den förändring vi vill se. Istället för att göra motstånd i samma anda på våld, mobbning och förtal så lär vi oss bemöta det på andra kreativa sätt.

Våra grupper finns i nätverk som t ex erbjuder kurseri ickevåld för ledare, föräldrar och lärare.
Här kan du läsa om aktuella kurser i ickevåld för t ex lärare, ledare och föräldrar.
Per Herngren är en av våra förebilder. Till skillnad från Gandhi så lever han fortfarande och är en jättebra mentor och indpiratör. Läs mer om Pers arbete och idéer här.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: